Uw houding

Houding in het verleden.

Lang geleden namen verre voorlopers van de thans levende mens het besluit om recht-op te gaan staan en zich recht-op voort te bewegen op hun 2 achterste ledematen, de benen. Dit besluit heeft nogal wat gevolgen gehad, positief, maar ook negatief. Positief was onder meer het feit dat we onze armen en handen vrij kregen om andere dingen te doen. Bijvoorbeeld dingen vast te pakken. Een nadeel was dat door de recht-op staande houding de wervelkolom zwaarder belast werd en in vele gevallen zelfs overbelast.

 

Hedendaagse houding.
Als we van opzij naar elkaar kijken, dan zien we 2 belangrijke bochten in de wervelkolom. De een ter hoogte van de hals de ander in het lendengebied. Dit zijn de 2 kwetsbare gebieden waardoor mensen vaak last van nek en lage rugklachten hebben.

Als we dan ook nog eens te weinig bewegen en veelal zittend, in een verkeerde houding, achter apparatuur en de computer onze werkzaamheden verrichten, dan belasten we onze wervelkolom te veel. Dit kan tot lichamelijke klachten leiden, zoals hoofdpijn, pijn in de nek, met uitstraling  naar de armen. Eventueel zelfs tot een nek-hernia, waarbij zenuwen die vanuit  de nek naar de armen lopen bekneld kunnen raken, met zeer ernstige pijn klachten als gevolg.

Het is dus heel belangrijk om onze wervelkolom goed te verzorgen. Allereerst door een zo goed mogelijke zithouding aan te nemen, gymnastiek ( oefentherapie ) te doen en – heel belangrijk – onze wervelkolom rust te gunnen, waardoor er herstel kan optreden. Dit gebeurt vooral tijdens de slaap.

En het is hier, dat ons kussen een belangrijke rol kan spelen.

Houding tijdens de slaap.
Tijdens de slaap rust het lichaam uit van alle inspanningen van overdag. Zo ook onze nek. Het kussen vormt een perfecte ondersteuning voor de nek. De natuurlijke kromming van het gebied van de halswervels wordt door het kussen in stand gehouden zonder dat spierarbeid daarbij nodig is.

Door de dag hebben we ons hoofd continu recht naar boven moeten houden, dus constant spieren moeten aanspannen, waardoor ook de aanhechtingen van de spieren aan de beenderen ( wervels ) en de pezen die daar ook bij betrokken zijn, belast zijn geworden. Het kussen geeft de juiste steun in de kromming van de halswervelkolom. Spieren ontspannen, worden daardoor dunner en drukken dan minder of helemaal niet meer op zenuwen. Pijn in de nek wordt minder, waardoor de spieren nog beter ontspannen.

Het kussen is gevuld met kleine bolletjes hout, verschillend van dikte en er zijn ook nog kleine gaatjes in aangebracht, hetgeen de ventilatie ten goede komt. Hierdoor blijft het kussen lekker fris. De huisstofmijt kan zich niet vestigen in het kussen en het is ook belangrijk dat het materiaal geen aanleiding geeft tot het ontstaan van allergieën.

Slaaphouding Qimu-kussen